Uspel koncert ZANJO

Screen Shot 2016-03-20 at 18.19.50Veliko nasmehov zadovoljstva in kulturnega doživetja je pričaral koncert ZANJO, ki smo ga tudi letos, že 23. organizirale Soroptimistke iz Maribora. Sreda, 16. marca 2016 je bila posebno doživetje tudi za nastopajočo mlado pianistko Anastazijo Vezonik – to je bil njen prvi solistični nastop s simfoničnim orkestrom SNG Maribor in ob tem je prav na ta dan praznovala še svoj rojstni dan.

Zbrane je najprej pozdravila povezovalka programa Tatjana Dolanc, sledil je govor predsednice kluba dr. Slavice Tovšak, ki se je zahvalila vsem obiskovalcem prireditve in pozdravila nastopajoče.

Del zbranih sredstev iz letošnjega dobrodelnega gala koncerta smo namenile združenju Europa Donna, za kar se je prim. Mojca Senčar še posebej zahvalila in obljubila, da bodo zagotovo uporabljena v koristne namene.

Anastazija Unionska dvorana 16.03.2016
Foto: S. Rajh

Direntka Živa Ploj Peršuh je Simfonični orkester SNG Maribor sprva nežno, nato pa odločno popeljala skozi izbran repertoar. Obiskovalci nabito polne Unionske dvorane so uživali v Griegovih Norveških plesih (op. 35) in Siebeliusovem Valse trieste. Vrhunec koncerta je bil zagotovo nastop mlade mariborske pianistke Anastazije Vezonik. Griegov Koncert za klavir in orkester v a-molu (op. 16) je poslušalce naravnost očaral in zasanjal …

Po bučnem in zasluženem aplavzu za nastopajoče smo za vse obiskovalce pripravile še pogostitev.

 

O nastopajočih

Screen Shot 2016-03-20 at 18.20.23Pianistka Anastazija Vezonik je po zaključenem izobraževanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesoricah Vlasti Bezjak in Saši Gerželj Donaldson začela študirati na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu. Danes je študentka na koncertni in pedagoški smeri v razredu Eikeja Strauba. Doslej je uspešno sodelovala na mnogih tekmovanjih, med drugimi je bila kot prejemnica 100 točk absolutna zmagovalka mednarodnega tekmovanja v italijanskem Malborghettu. Na Mednarodnih glasbenih dnevih v Bad Leonfeldnu v Avstriji je prejela nagrado Martina Hornsteina za najboljšo interpretacijo del Bacha, Chopina in Rachmaninova. Na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG je dobitnica zlatih plaket in nagrad. Je tudi dobitnica nagrade Romana Klasinca. Svojo pianistično pot utrjuje z izpopolnjevanjem pri uglednih profesorjih, kot so Tatjana Ognjanovič, Konstantin Bogino, Janna in Katherina Polyzoides, Alexei Kornienko, Arbo Valdma, Marina Horak in drugi. Z lepim številom recitalov in koncertov z orkestrom ter kot izvajalka komorne glasbe v godalnem kvartetu si vztrajno in uspešno ustvarja ime tako na domačih kot tudi na tujih odrih.

 

Screen Shot 2016-03-20 at 18.20.12Dirigentka Živa Ploj Peršuh sodeluje z vsemi slovenskimi simfoničnimi orkestri, redno pa gostuje tudi na mednarodnih koncertnih odrih. Sodeluje s svetovno priznanimi umetniki, kot so Branimir Slokar, Gregory Ahss, Konstantin Pfiz in drugi. Z Mednarodnim orkestrom Ljubljana je koncertirala v Italiji, Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji. Spodbuja izvajanje različnih programov od baroka do sodobne glasbe. Redno sodeluje s slovenskimi skladatelji in jih spodbuja k ustvarjanju. Intenzivno se ukvarja z izobraževanjem otrok in mladostnikov. Je umetniška vodja Akademije Branimir Slokar. V zadnjih letih redno sodeluje s Slovenskim narodnim gledališčem Opero in baletom v Ljubljani, kjer je dirigirala Straussovo opero Saloma, balet Labodje jezero, s katerim je gostovala v tržaškem Teatru Verdi, baleta Meso srca in Kaktusi ter nazadnje Verdijevo opero Otello v Cankarjevem domu.

Dodaj odgovor