2012

Ponovoletno srečanje klubov Soroptimist Maribor in Ptuj, januar 2012

V sredo, 11. januarja 2012, so se članice Kluba Soroptimist International Ptuj in Maribor sestale na tradicionalnem ponovoletnem družabnem srečanju, ki ga je organiziral klub Maribor v ekološki in izletniški kmetiji Tikva v Limbušu. Srečanja se je udeležila tudi botra kluba SI Maribor gospa mag. Sonja Kuss iz Avstrije. Navdušil jih je program , ki sta ga pripravili dve učiteljici in izvedli učenci osnovne šole Rada Robiča iz Limbuša. Učenci so pokazali znanja iz najrazličnejših področij: glasbe, petja, plesa, igranja in gimnastike. Klub je podelil osnovnošolcem donacijo v višini 200 EUR za udeležbo učencev iz socialno šibkih družin v zimski šoli v naravi. Učenci so zelo pridni in izvajajo akcije za pridobivanje sredstev v obliki organiziranja bazarjev in delavnic ter z nastopi. Program je popestril poštar, ki je izročil mag. Sonji Kuss voščilo za najboljšimi željami za leto 2012, članicam kluba SI Ptuj pa pohvalo za uspešno delo v letu 2011. Nato so članice klubov ob prijetnem pogovoru izmenjale izkušnje o delu klubov in snovale načrte za delo v letu 2012. (Irena Sapač)

 

Obisk pri Drago Kokotu, januar 2012

drago-kokotDve članici kluba sta v torek 24. januarja obiskali Draga Kokota iz Smolnika pri Rušah. Drago je invalid z multiplo sklerozo, a poln vedrine in veselja do življenja. Njegova družina, draga žena, sin in starši ga zelo podpirajo in mu stojijo ob strani. V mejah svojih možnosti uživa v ročnih delih, izdelovanju voščilnic, okraskov in drugih drobnih predmetov. Pomaga mu vsa družina. Članice kluba smo Dragu pomagale z nakupom voščilnic za božič in novo leto. Dragu in njegovi družini želimo uspešno premagovanje vsekodnevnih težav in še veliko lepih sončnih dni. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Predavanje o Škotski, februar 2012

V sredo, 1. februarja 2012, je članicam Kluba Soroptimist International Maribor predavala o Škotski mag. Kirsten Margaret Hempkin, ki je rojena na Škotskem in že od leta 1996 živi v Mariboru, kjer si je ustvarila tudi družino. Od takrat je zaposlena kot lektorica na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko na Filozofski fakulteti v Mariboru. Najprej je predstavila osnovne podatke o Škotski: glavno mesto je Edinburgh, ima 5 mio prebivalcev, najvišja gora je Ben Nevis in je visoka 1344 m, uradni jeziki so škotska gelščina, Skots in angleščina. Povedala nam je, da se je Kraljevina Škotska leta 1707 združila s Kraljevino Anglijo v kraljevino Veliko Britanijo. Kralj Škotske je nasledil angleško krono že leta 1603. Leta 1801 se je Kraljevina Velika Britanija združila s Kraljevino Irsko v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Irske. Leta 1922 je šestindvajset irskih grofij od dvaintridesetih zapustilo Združeno kraljestvo in ustanovilo Republiko Irsko. Škotska je ostala v kraljestvu, ki se imenuje Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Leta 1999 je Škotska ponovno dobila svoj parlament, v katerega pristojnosti so šolstvo in zdravstvo, medtem ko so zunanje zadeve in obramba v pristojnosti Londona. Škotska ima tudi svojo banko (Bank of Scotland) in cerkev (Church of Scotland). Razložila nam je nekaj jezikovnih posebnosti. Hiša v angleščini je house, v škotskem jeziku pa hoose. Pes v angleščini je dog, v škotskem jeziku dug. Copati v angleščini so slippers, v škotskem jeziku boffies. Jezero v angleščini je lake, v škotskem jeziku je loch (znana je Loch Nesssy). Predstavila nam je tu najpomembnejšega škotskega pesnika Roberta Burnsa in praznik Burns night, ki ga praznujejo 25. januarja. Njihova gastronomska specialiteta se imenuje haggis in jo jedo ob praznikih. Pokazala nam je tudi fotografije škotskih gradov, pokrajine in oblačila kilt. V živahnem pogovoru s članicami kluba je v slovenščini, ki jo dobro obvlada, pojasnila še veliko zanimivega o svoji domovini Škotski. Predsednica kluba Roza Mlakar Kukovič se ji je zahvalila za skrbno pripravljeno in zelo zanimivo predavanje ter jo povabila na dobrodelni koncert kluba 2. marca 2012 v Unionsko dvorano v Mariboru. (Irena Sapač)

 

Dobrodelni koncert v Unionski dvorani, marec 2012

V Unionski dvorani v Mariboru je bil 2. marca 2012 dobrodelni koncert, ki ga je organiziral Klub Soroptimist International Maribor v sodelovanju z Društvom ustvarjalcev sodobne slovenske kulture Delavnica. V programu je nastopil Komorni orkester Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Solistki sta bili Sabina Cvilak – sopran in Anastazija Vezonik – klavir. Izvedli so program Simfonija št. 40 v g-molu, Alma grande e nobil core (koncertna arija), Ch*io mi scordi di te – Non temer (koncertna arija), E Susanna non vien! Dove sono (recitativ in arija grofice iz opere Figarova svatba). Vse navzoče v dvorani in izvajalce je pozdravila soproga predsednika Republike Slovenije gospa Barbara Miklič Türk. Predsednica Kluba SI Maribor Roza Mlakar Kukovič je predstavila poslanstvo in delo kluba. Po koncu koncerta pa je na oder povabila predstavnice ustanov, ki so jim donacije namenjene, in povedala, da jih prejmejo Mladinski dom Maribor, Zavod za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbah glave »Naprej« , mladi talenti, Delavnica Festinice za organizacijo in vzgojo otrok za klasično glasbo in družina, ki je potrebna pomoči. Program je povezovala Tanja Dolenc. Koncerta so se udeležile tudi članice Kluba SI Lipnica, ki so jim članice Kluba SI Maribor pred koncertom predstavile znamenitosti Maribora in jih se z njimi pogovarjale o sodelovanju klubov v ekološki kmetiji Tikva v Limbušu. (Irena Sapač)

 

Obisk pri prof. dr. Danijelu Rebolju, rektorju Univerze v Mariboru, marec 2012

rektorat_umV sredo dne 14. marca so tri članice kluba Lučka Lorber, Nada Šabec in Roza Mlakar Kukovič obiskale rektorja Univerze v Mariboru dr. Danijela Rebolja. Namen obiska je bil predstaviti klub in njegovo dejavnost, predstaviti članice kluba, ki so zaposlene na univerzi, njihove dosedanje aktivnosti in dosedanje sodelovanje kluba  z univerzo z željo, da se to še poglobi.

Sodelovanje z univerzo oziroma njenimi članicami je bilo že do sedaj plodno in uspešno na kar nekaj področjih, za kar gre zahvala predvsem članicam kluba.  To so področja izobraževanje, zlasti na področju položaja žensk, o ekološki in okoljski problematiki z delavnicami o zdravi prehrani in načinih priprave in o drugih deželah s poudarkom na položaju žensk. Klub  se je pogosto odzival na prošnje za štipendije ali pomoč, ki so prihajale od članic univerze, kot je pomoč društvu študentov medicine Maribor pri medicinski odpravi v Namibijo, štipendija študentki slovenistike in germanistike za udeležbo v mednarodni menjavi študentov Erasmus, študentki Pravne fakultete Maribor za šolnino, sodelovanje s Pravno fakulteto ob njeni 50. obletnici s pomočjo pri prodaji vstopnic za koncert in drugo.

Članice kluba smo izrazile željo, da se v večji meri vključimo v razna odprta predavanja, ki jih organizira univerza ter da poglobimo sodelovanje na področju prostovoljstva. Glede na bližajočo 20. obletnico kluba, ki jo želimo v letu 2012 praznovati kar se da slavnostno, smo članice prosile, da univerza omogoči uporabo svojih reprezentančnih prostorov. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Predavanje Daše Kovačič o plastični kirurgiji, april 2012

V sredo 4.4.2012 je članicam Kluba SI Maribor predavala Daša Kovačič, dr. med. Daša je specializantka plastične kirurgije. Z namenom naučiti se kar največ je že bila na specializaciji na Irskem in v Veliki Britaniji. Klub SI Maribor jo je predlagal za Noelovo štipendijo. Če bo dobila štipendijo, se bo izpopolnjevala tri mesece, pripravljena pa se je izpopolnjevati še dalj časa. Daša je rojena in živi v Celju, kjer je zaposlena v Bolnici, specializacijo pa opravlja delno tudi v Mariboru. V Celju je tudi mlada članica Lions kluba. Za poklic zdravnice se je odločila že kot otrok. Po končani gimnaziji v Celju se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in jo uspešno končala. Med študijem se je leta 2004 izpopolnjevala v Braziliji, leta 2005 v Bolgariji in Keniji, leta 2006 v Novi Zelandiji. Tako je spoznala različne zdravstvene pogoje v različnih državah. Najslabša kakovost zdravstva je po njenem mnenju v Keniji, najbolj urejene bolnišnice z najsodobnejšo opremo in helikopterji za prevoz v nujnih primerih pa  je videla v Novi Zelandiji. Spoznala je različna področja plastične kirurgije. V nekaterih državah se plastični kirurgi ukvarjajo pretežno z rekonstruktivno kirurgijo (operacije ušes pri otrocih, operacije po poškodbah od opeklin, operacije po raku dojke, operacije po poškodbah pri nesrečah), v drugih državah pa se ukvarjajo pretežno z estetsko kirurgijo. Veliko primerov operacij s področja estetske kirurgija pri mladih pacientkah je videla v Bolgariji. Zelo ceni vrhunske operacije, ki jih opravljajo v Centru za plastično kirurgijo v Glasgowu. V tem prestižnem centru je obiskovala tečaj mikrokirurgije leta 2010. Spoznala je mikrokirurške tehnike po  poškodbah obraznih živcev. Ker je za udeležbo takega tečaja potrebno plačati 1.000 GBP,  je zelo vesela, da jo je Klub SI Maribor predlagal za Noelovo štipendijo. Predsednica kluba se ji je zahvalila za zanimivo predavanja in dejala, da vse članice kluba upamo, da bo štipendijo dobila in tako pridobila vrhunska medicinska znanja, s katerimi bo lahko pomagala mnogim pacientom. (Irena Sapač)

 

Razstava Korenine mesta Maribora, april 2012

V petek, 13.4.2012 so se članice Kluba SI Maribor udeležile odprtja razstave Korenine mesta Maribora – nova dogajanja na Piramidi v Pokrajinskem arhivu Maribor. Članica Kluba SI Maribor arheologinja Mira Strmčnik Gulič je predstavila dosedanji razvoj arheoloških in zgodovinskih raziskav gradu Gornji Maribor, ki predstavlja korenine Maribora in po katerem mesto nosi ime. Izkopavanja so razkrila grajsko zasnovo nepričakovanih dimenzij, saj je grad obsegal površino približno 50 x 50 m. Grad so postavili v 11. stoletju in je bil v tistem času največja trdnjava na Slovenskem. V virih je prvič omenjen leta 1164. Imenoval se je March Burg, kar pomeni grad v marki. Predstavljal je središče Podravske marke. Pod gradom se je 13. stoletju razvil srednjeveški Maribor, sama utrdba pa je začela izgubljati strateški položaj in propadati. V sredino 13. stoletja strokovnjaki datirajo pečatnik, ki so ga jeseni 2010 odkrili v okviru arheoloških izkopavanj. Mira Strmčnik Gulič se je zahvalila vsem, ki so sodelovali pri raziskavah, izkopavanjih in pripravi razstave, med katerimi so bili Mateja Ravnjak, Andrej Gulič, Vid Kmetič in mnogi drugi. Udeležence prireditve sta  pozdravila podžupan Tomaž Kancler in direktor Pokrajinskega arhiva Ivan Fras. Dramski igralec Bojan Maroševič pa je prebral odlomek iz stare listine v latinščini. Program prireditve je povezovala Petra Bauman. Udeleženci so si v razstavišču Had z zanimanjem ogledali maketo zidov gradu Piramida ter razstavljene predmete, ki so jih arheologi izkopali na Piramidi.  (Irena Sapač)

 

 

Dražba slik v Polžu, april 2012

Soroptimistke smo se 24.4.2012 udeležile dražbe slik – ustvarjalcev iz Varstveno delovnega centra Polž Maribor. Dvorana je bila polna in dražba se je odvijala ob veselih vzklikih gojencev, sorodnikov in drugih sodelujočih, vse pa je popestril voditelj dražbe s humornimi vložki. Dogodek je bil vesel in spodbuden tudi zaradi optimističnih slik, ki smo jih udeleženci dražbe z veseljem gledali. Prodane so bile vse slike; polepšale bodo marsikatero steno naših domov. Gojenci doma in ustvarjalci so bili udeležbe in sodelovanja Soroptimistk zelo veseli. V potek dražbe smo se vključile z nakupom treh slik, od tega je klub kupil dve sliki v vrednosti 160 EUR. Sredstva bodo uporabljena za izvedbo prostočasnih aktivnosti uporabnikov VDC Polž. Vesele smo, da smo lahko pomagale. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Tradicionalno srečanje v Ljubljani, maj 2012

V nedeljo, 6. maja 2012, so se štiri članice Kluba Soroptimist Maribor udeležile tradicionalnega srečanja klubov v Ljubljani. srecanje smo pričele z obiskom koncerta v Slovenski filharmoniji. Simfonični orkester RTV Slovenija je z dirigentom Alpaslanom Ertüngealpom izvedel dela G. Tartinija, C.P.E. Bacha in F. Mendelssohna Bartholdyja. Solistki sta bili  violinistka Brina Nataša Zupančič in flavtistka Irena Rovtar. Po koncertu smo se na skupnem kosilu pogovarjale z udeleženkami srečanja iz Ljubljane, Celovca, Trsta  in Čedada  o delu in načrtih  klubov. (Irena Sapač)

 

Predavanje v Ruskem centru v Mariboru, maj 2012

V četrtek, 10.5.2012, so članice kluba SI Maribor obiskale Ruski center v Ul talcev 1 v Mariboru. Direktor centra g. Romanov je povedal, da je bil center v Mariboru ustanovljen pred dvema letoma. Njegova najpomembnejša naloga je koordiniranje kulturnih prireditev ruskih umetnikov v Sloveniji. V sestavi centra je tudi knjižnica s 850 enotami knjižnega in multimedijskega gradiva. Center organizira tečaje ruščine, predavanja o ruski kulturi, književnosti in zgodovini za skupine dijakov in študentov, interaktivna potovanja po Rusiji, šolo za gledališko in filmsko igro za mladino in odrasle. Ruski center je mednarodni kulturni projekt, ki ga izvaja ruska fundacija Russkiy mir (Ruski svet) v sodelovanju z uveljavljenimi svetovnimi izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami. Fundacija je bila ustanovljena junija 2007 po predlogu predsednika Ruska federacije Vladimirja Putina. Ustanovitelja sta Ministrstvo za zunanje zadeve RF in Ministrstvo za šolstvo in znanost RF. Namen ustanovitve fundacije je približati ruski jezik in rusko kulturo mednarodni javnosti, nuditi pomoč pri poučevanju ruščine, širiti medkulturni dialog in krepiti razumevanje in strpnost med narodi. Danes v svetu deluje že 76 ruskih centrov na vse celinah razen Afrike in Avstralije. Nato je ddr. Natalija Vid Kaloh, ki je v Sloveniji opravila doktorat iz angleške in doktorat iz ruske književnosti ter je zaposlena na Filozofski fakulteti v Mariboru, predstavila svojo domovino Rusijo in glavno mesto Moskvo. Moskva je glavno in največje mesto v Rusiji. Razprostira se na 880 m2 ob reki Moskvi. . Prebivalstvo naglo narašča in ima že ca. 12 milijonov prebivalcev. Mesto leži na zahodu države. Moskva je bila tudi glavno mesto Sovjetske zveze in Moskovitske države, predimperialne Rusije. Ena izmed največjih znamenitosti Moskve je Kremelj, 27 ha velika obzidana utrdba, nekdaj sedež ruskih carjev, danes pa predsednika države. Kremelj je obdan z zidovi in stolpi. Višina stolpov je 80 m. Na vrhu enega od stolpov je kremeljska zvezda, pred Oktobrsko revolucijo pa je bil na vrhu dvoglavi orel. Zvezda gori vsaki dan 24 ur in nikoli ne ugasne. Ob Kremlju sta še znameniti cesarski top, ki tehta 8 ton in cesarski zvon, ki tehta 6 ton in ga nikoli niso namestili v katero izmed cerkva. Ob Kremlju je Rdeči trg. Na južnem koncu Rdečega trga stoji druga znamenitost, Cerkev svetega Vasilija Blaženega. Cerkev je dal zgraditi leta 1555 car Ivan Grozni. Nasproti te cerkve stoji na severni strani trga stavba Zgodovinskega muzeja. V bližini je tudi cerkev Ivana Odrešenika, v kateri je prostora za 10.000 ljudi. Znamenitost Moskve je tudi Moskovska državna univerza, njeno predhodnico so ustanovili pred 250 leti, obiskuje pa jo 40.000 študentov. Glavna stavba Univerze Mihail Lomonosov je visoka 240 m in je bila do leta 1990 najvišja stavba v Evropi. Univerza se razprostira na površini 200 ha. Gradili so jo zaporniki v času Stalina. Znamenitost Moskve je tudi Bolšoj teater, ko so ga zgradili v začetku 19. stoletja. Pred nekaj leti so ga prenovili, prenova pa je trajala 5let. Predavateljica je predstavila je tudi postaje podzemske železnice, ki so med najlepšimi na svetu. Podzemska železnica je bila zgrajena leta 1932 in ima 150 postaj, ki so različne. Nekatere krasijo kristalni lestenci, nekatere dragi kamni , nekatere marmor v različnih barvnih odtenkih. Predavateljica je ob koncu predstavila še ruske kulinarične specialitete. Predsednica kluba SI Maribor se je direktorju Ruskega centra in predavateljici zahvalila za zanimivo predstavitev in predavanje, članice pa so dejale, da bodo še večkrat obiskale Ruski center. (Irena Sapač)

 

Obisk Mladinskega doma, maj 2012

Soroptimistke so 24.5.2012 obiskale Mladinski dom Maribor in izročile darila, ki so jih zbrale članice kluba (športne torbe, nahrbtnike, oblačila, sadje, sladkarije). Podarile so tudi sredstva za zimske počitnice. Otroci so jim pripravili lepo dobrodošlico z domačim pecivom in sokom. Otroci bivajo v lepem okolju in imajo prijazne vzgojitelje, ki skrbijo za njihovo osebno rast in redno spremljajo izpolnjevanje šolskih obveznosti. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Nagrajevanje prostovoljcev na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor, junij 2012

Srednja-zdravstvena-in-kozmeticna-sola-Maribor_arhiv-soleČlanice Kluba smo letos prvo leto začele z akcijo  nagrajevanja prostovoljcev, ki obiskujejo Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo Maribor. Namen članic je, da se tesneje povežemo s tistimi, ki opravljajo dobra dela in jih poskušamo nagraditi predvsem s pohvalo in z majhno pozornostjo. Gre za skupino učenk in  učencev, ki so v šolskem letu 2011/2012 opravili vsak najmanj 40 ur prostovoljnega dela na socialnem področju, predvsem v obliki obiskov starostnikov v domovih upokojencev in dela z otroci s posebnimi potrebami. Mentorici prostovoljnih socialnih aktivnosti sta ga. Renata Klarič, dipl. med. sr. In ga. Karmen Janžekovič, dipl. med. sr.

Dijaki, ki so prejeli pohvalo kluba so:

Barbara Kranjc, Urška Anžič, Ambrož Cotič, Kaja Podlesnik, Lidija Mori, Urška Svetina, Manca Šadl, Kaja Štiberc, Sandra Rezman, Eva Rojšt, Maja Mihalinec in Daniel Brglez.

Med njimi velja posebno priznanje učenki Evi Rojšt  iz 3. c razreda, ki je aktivna na več področjih in sicer v DU Lenart, OŠ Gustav Šilih, pri snemanju filma o prostovoljstvu ter pomaga kadarkoli in kjerkoli je potrebno.

Članici kluba Levina Hribernik, ki je nosilka projekta, in Tanja Krištof sta v juniju 2012 vsem naštetim  prostovoljcem podelile posebne pohvale kluba in vstopnice za obisk predstav na Lentu. Srečanje s prostovoljci je bilo zelo prisrčno. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Tek račk – Entenrennen, julij 2012

V nedeljo, 1. julija 2012, je Klub SI Leibnitz (Lipnica) organiziral tradicionalno prireditev z imenom Tek račk – Entenrennen. Na prireditev je povabil tudi Klub SI Maribor. Članice so bile nad dobro organizirano prireditvijo navdušene.

Denar, ki so ga zbrale, so podarile za dobrodelne namene. (Majda Andric)

 

Socialne podpore, štipendije in donacije, 2011 – 2012

V drugi polovici leta 2011 in v letu 2012 smo članice  kluba namenile  v mejah svojih možnosti kar nekaj sredstev za pomoč pomoči potrebnim in za donacije. Naj jih nekaj naštejemo:

  • V sodelovanju s SI Lipnica smo pomagali bolnici z multiplo sklerozo iz Sarajeva,
  • Pomagale smo pri nakupu dvigala in opremi delavnic Zavodu Naprej, Zavod za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbi glave;
  • Namenile smo donacijo Društvu Festine za usposabljanje nadarjenih mladih glasbenikov;
  • Pomagale smo Društvu ustvarjalcev sodobne slovenske kulture – delavnica;
  • Pomagale smo otrokom iz Mladinskega doma Maribor z denarno pomočjo za zimovanje otrok in z darili v obliki paketov prehrane, oblačil, športne opreme;
  • Učencem Osnovne šole Rada Robiča za udeležbo učencev v šoli v naravi;
  • Varstvenemu centru Polž v z odkupom  slik njihovih varovancev;
  • Darovale smo več manjših pomoči, kot so bolnici iz Ptuja, družini Rojko, ki je po požaru ostala brez hiše in drugo.

Hkrati se ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem donatorjem, ki klubu nesebično pomagajo. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Ustanavljanje Kluba SI Celje, september 2012

Na pobudo članic Tanje Krištof, Ivone Prosen in Janje Postružnik je klub sprejel sklep, da se pristopi k ustanavljanju novega SI kluba v Celju. Za botro kluba je bila soglasno izbrana Janja Postružnik. Aktivnosti v zvezi z ustanovitvijo kluba Celje potekajo že vse leto 2012. Končno se lahko veselimo tega, da je resno namero za pristop izrazilo vsaj 18 vabljenih gospa, ki imajo ustrezne reference in so pripravljene delati dobro za klub in za pomoč ljudem. O aktivnostih za ustanovitev kluba je bila obveščena predstavnica federacije SI Europe za širitev klubov gospa Christina Peer, ki je v novembru mesecu obiskala Celje in se udeležila enega od pripravljalnih sestankov kandidatk za članice novega kluba.

Predvideni termin za čarter še ni dokončno definiran, računamo na april ali maj 2013. Prav sedaj se pripravljajo pravila in drugi dokumenti kluba, ki jih bodo bodoče članice predvidoma sprejele na sestanku dne 9.1.2013.

Janji in vsem bodočim sestram Soroptimistkam želimo uspešno delo in čim prejšnjo vključitev v naše vrste. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Sprejem nove članice Kluba SI Maribor, september 2012

Na sestanku v sredo 12.9.2012  se je predstavila nova članica Kluba Soroptimist International mag. Darja Gabrovšek Homšak. Prisotne na sestanku so potrdile  njen sprejem v klub. (Irena Sapač)

slika1 slika2

 

Obisk kluba SI Gradec, oktober 2012

sng_maribor4. oktobra 2012 so Maribor obiskale članice Kluba SI Gradec. Prijazno so ji sprejele predsednica in dve članici Kluba SI Maribor. Sprehodile so se po najpomembnejših točkah EPK, si ogledale fotografsko razstavo in zvečer opero Rigoletto v Slovenskem narodnem gledališču. (Irena Sapač)

 

 

Obisk članic SI kluba Ennstal-Gröbming, oktober 2012

Z velikim veseljem smo članice sprejele obisk naših sester iz kluba Ennstal-Grömbing pri Schladmingu. Na dvodnevnem izletu so si naše avstrijske prijateljice želele ogledati čim več znamenitosti Maribora in okolice, zatem Ptuja; obisk Slovenije pa so sklenile v vinski kleti Dveri Pax v Jarenini. In kot vselej je bil pomemben del obiska tudi druženje, ki je bilo več kot prijetno in prisrčno.

Prijateljicam iz Avstrije, ki so se nastanile v Hotelu City smo pokazale center Maribora z Lentom, gradom, stolnico in prenovljeni del Maribora s Štukljevim trgom na čelu. Ker so prišle prijateljice iz neposredne bližine Schladminga, smo članice izkoristile priložnost in jim pokazale našo FIS progo, tako da bodo sedaj imele dobro predstavo o  mariborskem prizorišču svetovnega pokala. Obisk smo nadaljevale na Meranovem, ki postaja simbol povezovanja ljudi tostran in onstran meje; zvečer pa smo se okrepčale v kmečkem turizmu BIO TIKVA.

Druženje je bilo več kot prijetno. Prijateljice iz Avstrije so nas počastile z lectovimi srci z imeni vsake od naših članic. Bilo je prisrčno, veselo, izmenjale smo svoje izkušnje in poglede na delo, ki ga opravljamo. Slišale smo mnogo koristnih informacij in prejele prijazno vabilo, da jim članice čim prej vrnemo obisk. Da, resnično si obetamo dobrega sodelovanja in pristnih vezi tudi v prihodnje.

Na Ptuju so nas sprejele prijateljice iz Ptuja. Naše najstarejše mesto ima kaj pokazati. Na gradu smo občudovale prelep razgled po Ptujskem polju. Obisk smo sklenile v prisrčnem kramljanju na kosilu pri Ribiču.

Slovo od prijateljic iz Avstrije je bilo ganljivo. Na cesti pri Pernici smo se poslovile, prijateljice pa so zavile še v Dveri pax. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Materinski dom Maribor, november 2012

V sredo , 7. novembra 2012, je Žanet Mithans, univ. dipl. soc. delavka, predstavila članicam Kluba SI Maribor delo Materinskega doma Maribor, ki ga vodi. Dom je namenjen vsem tistim ženskam, ki čutijo, da na svoji življenjski poti potrebujete pomoč, materam z otroki, nosečnicam, porodnicam in samskim ženskam. V domu jim pomagajo poiskati prave rešitve, spodbujajo njihove vire moči in jim pomagajo na poti v nadaljnje samostojno življenje. Po osebnem razgovoru, ki ga opravijo, se dogovorijo za namestitev. Zavedajo se, da je  v obdobju stiske potrebno veliko človeške topline in prijaznosti, pa tudi veliko znanja. V Materinskem domu pomagajo  pri reševanju osebnih stisk in težav, težavah v odnosih, nudijo pomoč pri vzgoji in skrbi za otroke. Nudijo tudi  vso potrebno osebno in strokovno oporo ter podporo, po potrebi tudi zagovorništvo v institucijah. Izvajajo psihosocialne oblike pomoči (družinska terapija, osebna pomoč, delo v skupini) in pomagajo pri samostojnem iskanju zaposlitve ter urejanju stanovanjskega vprašanja, pri čemer sodelujejo z vsemi potrebnimi zunanjimi institucijami. Nudijo pa  tudi program spremljanja po odhodu iz doma. Organizirajo tudi proces učenja v skupini, kjer  delujejo po načelu enakopravnosti. Vsaka ženska je sprejeta takšna, kakršna je. Delovanje programa je odvisno tudi od dobro zastavljenega sodelovanja. Zaradi tega Materinski dom  sodeluje z: lokalno in krajevno skupnostjo, strokovnimi institucijami  na nivoju skupnosti in države, prostovoljci, humanitarnimi združenji, društvi, klubi, zavodi, donatorji in sponzorji (podjetja, združenja, posamezniki) in mediji pri informiranju  javnosti. Po predstavitvi  Materinskega doma so članice Kluba SI Maribor predlagale, kako bodo pomagale pri njegovem delovanju. (Irena Sapač)

 

Obisk božične stojnice SI kluba Gradec, november 2012

slika1Članice SI kluba Maribor zelo rade sodelujemo z našimi dragimi botrami iz SI kluba Gradec. Medsebojno se obiskujemo na dobrodelnih koncertih in prireditvah; imamo pa tudi stalne osebne kontakte, ki so se razvili med posameznimi članicami obeh klubov. Članice SI kluba Gradec tudi rade obiščejo katero od naših opernih ali baletnih predstav. Naša članica Marija Ferenčak je 24. novembra 2012 obiskala božično stojnico, ki so jo članice kluba SI  Gradec organizirale v pisarni firme Translingua. Na stojnici so bili ponujeni najrazličnejši izdelki kot so marmelade, pecivo, keramika, nakit in še in še. Z nakupom izdelkov je Marija prispevala denar v humanitarne namene za projekte kluba. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Humanitarna stojnica Kluba SI Maribor, november 2012

Klub SI Maribor je letos že peto leto v Europarku priredil božično-novoletno stojnico, kjer so 30. novembra in 1. decembra 2012 članice so v obliki srečelova ponujale darilca. Že  drugo leto se je klubu SI Maribor pridružil Center za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Center Naprej in Klub SI Maribor želita z izkupičkom od prodaje daril  pomagati pri  nakupu pripomočkov za izvajanje rehabilitacije in dvig kvalitete življenja  uporabnikov. Pretežni del izkupička bo klub SI Maribor namenil poplavljenim družinam z otroki s področja Dupleka, Zrkovcev in Dogoš, o čemer bo odločala posebna komisija za socialo. Ponudba daril je bila letos še bolj pestra kot pretekla leta, mnoga vredna več kot 10 EUR. Število obiskovalcev Europarka smo članice razveselile z bogatimi darili  in jih osrečile. (Irena Sapač)

 

 

Miklavžev koncert, december 2012

12-miklavzKlub SI Maribor že tretje leto sodeluje s Centrom Naprej – centrom za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Soroptimistke smo letos na stojnici uspešno prodajale izdelke njihovih varovancev  in jim izkupiček namenile za nakup potrebne opreme. Center  je v petek 7. decembra 2012 organiziral  dan odprtih vrat in  Miklavžev koncert. Soroptimistke smo z veseljem obiskale prireditev, na kateri je nastopala vokalna skupina Marice. Večer je bil zelo lep, delavci centra so prodajali privlačne izdelke, ki lahko krasijo vsak dom. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Prednovoletni obisk SI kluba Ptuj, december 2012

Tradicionalno novoletno srečanje med kluboma Maribor in Ptuj je bilo tokrat v organizaciji SI kluba Ptuj dne 11. decembra 2012. Udeležilo se ga je kar osem članic SI kluba Maribor. Preživele smo nekaj veselih ur, ki so nam jih popestrile sestre s Ptuja z odličnim, domiselnim in veselim programom. Ena drugo smo presenetile  s srečelovom iz darilc, ki jih je prinesla vsaka udeleženka srečanja in si zaželele obilo uspehov v novem letu. Naše vezi smo znova poglobile z izrazi prijateljstva, lepih želja in prisrčnih voščil. (Roza Mlakar Kukovič)

 

Obisk Daše Kovačič, dr. med., štipendistke sklada Suzanne Noel, december 2012

V sredo 5.12..2012 je članice Kluba SI Maribor obiskala Daša Kovačič dr. med. in se zahvalila za posredovanje pri štipendiji sklada Suzanne Noel. Daša je specializantka plastične kirurgije. Z namenom naučiti se kar največ je že bila na specializaciji na Irskem in v Veliki Britaniji. Klub SI Maribor jo je predlagal za  štipendijo v začetku leta 2012. Daša je rojena in živi v Celju, kjer je zaposlena v Bolnici, specializacijo pa opravlja delno tudi v Mariboru. V Celju je tudi mlada članica Lions kluba. Za poklic zdravnice se je odločila že kot otrok. Po končani gimnaziji v Celju se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in jo uspešno končala. Med študijem se je leta 2004 izpopolnjevala v Braziliji, leta 2005 v Bolgariji in Keniji, leta 2006 v Novi Zelandiji. Članica Kluba SI Maribor prof. dr. Nada Šabec je pobudo kluba, da predlaga kandidatko za štipendijo, uspešno uresničila s pogovori s predstojnikom Oddelka za plastično kirurgijo v UKC Maribor prim. dr. Erikom Vrabičem. Poleti 2012 je predsednica Kluba SI Maribor mag. Roza Mlakar Kukovič prejela obvestilo sklada Suzanne Noel, da Daša Kovačič izpolnjuje vse pogoje in ji je štipendija dodeljena. Koriščenje štipendije pa je predvideno za konec leta 2012 .Izpopolnjevala se bo priznanem učnem centru za plastične kirurge  Canniesburn v Glasgowu. V tem centru je že pred nekaj leti opravila svetovno priznani tečaj mikrokirurgije. Canniesburn slovi kot najboljši učni center za plastično in rekonstruktivno kirurgijo v evropskem in tudi v svetovnem merilu. V tem centru so Dašo navdušili nad njihovo superiorno kirurgijo in tudi nad sistemom poučevanja mladih kirurgov in kirurginj. V tem centru obstaja tudi Fellowship iz področja plastične in rekonstruktivne kirurgije, ki se ga bo z veselje udeležila, saj pomeni neprecenljivo izkušnjo za njeno kariero. Fellowship traja 3 mesece in ga udeleženci financirajo s pomočjo sponzorjev. Daša ga bo financirala s štipendijo sklada Suzanne Noel. (Irena Sapač)