2010

Ponovoletno srečanje klubov Soroptimist Ptuj in Maribor, januar 2010

2010-1-8-ponovoletno-srecanjeV petek, 8. januarja 2010, so se članice Kluba Soroptimist International Ptuj in Maribor sestale v restavraciji Novi svet v Mariboru na tradicionalnem ponovoletnem družabnem srečanju. Ob prijetnem pogovoru so izmenjale izkušnje o delu klubov v preteklem letu in snovale načrte za delo v letu 2010. (Irena Sapač)

 

 

Dobrodelni koncert v Unionski dvorani, februar 2010

V Unionski dvorani v Mariboru je bil v soboto 27. februarja 2010 dobrodelni koncert, ki ga je organiziral Klub Soroptimist International Maribor. V programu so nastopili Simfonični orkester Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh, trobentač Franc Kosem in 12-letna violinistka Eva Šulić. Prav slednji so bila namenjena tudi zbrana sredstva. »Prvi koncert v letu v organizaciji Kluba Soroptimist Interantional Maribor je zmeraj namenjen štipendiranju mladih glasbenikov, čez leto pa prirejamo druge prireditve in se odločamo, komu bomo namenili sredstva« je povedala predsednica Janja Postružnik. Program je povezovala članica kluba Ida Baš. Ob podelitvi štipendije je klub doniral sredstva tudi Mariborskemu društvu za cerebralno paralizo Sonček. (Irena Sapač)

 

Predavanje prof. dr. Vesne Vuk Godina v Glazerjevi dvorani, marec 2010

V torek, 23. marca 2010 so članice Kluba Soroptimist International Maribor, povabljene članice drugih klubov in druge udeleženke, ki jih je tema zanimala, v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor poslušale zanimivo predavanje socialne in kulturne antropologinje prof. dr. Vesne Vuk Godina z naslovom Spremenjena vloga žensk v sodobni slovenski družbi. Udeleženke so med predavanjem poskušale najti odgovore na vprašanja, kaj je tisto, kar me dela drugačno od drugih in kaj je tisto, zaradi česar se upiram vsemu, kar bi naj počela zaradi drugih. (Irena Sapač)

 

Predavanje izr. prof. dr. Martine Bavec v Botaničnem vrtu, april 2010

2010-4-bavecV četrtek, 22. aprila 2010 so članice Kluba Soroptimist International Maribor,  povabljene članice drugih klubov in druge udeleženke, ki jih je tema zanimala v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru poslušale zanimivo predavanje Kako pridelati zelenjavo brez kemije, ki je bilo posvečeno Dnevu zemlje. Udeleženke je izr. prof. dr. Martina Bavec seznanila z združenimi setvami, kolobarjem in uporabo zaščitnih sredstev, ki so dovoljena v ekološkem kmetijstvu. (Irena Sapač)

 

Sprejem novih članic Kluba Soroptimist International Maribor, maj 2010

2010-5-nove-claniceNa sestanku v sredo, 5. maja 2010 so se predstavile nove članice Kluba Soroptimist International Maribor Amalija Kavčič, Marjana Knez, Darja Trojner in Alenka Vogrinec. Prisotne na sestanku so potrdile njihov sprejem v klub. (Irena Sapač)

 

 

Sprejem nove članice Kluba Soroptimist International Maribor, junij 2010

2010-6-2-nova-clanicaNa sestanku v sredo 2.6.2010 se je predstavila nova članica Kluba Soroptimist International prof. dr. Vesna Vuk Godina, socialna in kulturna antroploginja. Predsednica kluba Janja Postružnik in prisotne na sestanku so potrdile njen sprejem v klub ter ji zaželele uspešno delo. (Irena Sapač)

 

 

Izlet po transverzali umetnosti in naravnih lepot, junij 2010

V soboto, 12. junija 2010, smo se članice Kluba Soroptimist Maribor odpeljale po transverzali umetnosti in naravnih lepot.  Avtobus nas je odložil v Studenicah, kjer smo prisluhnile zgodbi o življenju dominikank , ki so živele v gradu in v samostanu. Peš smo se podale do razvalin gradu in izvira Tople vode. Ogledale smo si Pečnikov valjčni mlin. Vožnjo smo nadaljevale do gradu Štatenberg, kjer nas je pozdravil župan občine Makole Alojz Gorčenko. Članica Kluba Sorotpimist Maribor in vodja izleta dr. Slavica Tovšak, ravnateljica Pokrajinskega arhiva Maribor, mu je izročila spominsko listino iz Pokrajinskega arhiva Maribor. Nato nas je sprejel Jože Vovk, nam predstavil trg Makole, cerkev sv. Andreja in cerkev sv. Lenarta. Ustavile smo se na njegovi ekološki kmetiji, ki je znana po zeliščih in kjer so nam postregli z odlično gobovo juho. S potovalnim  vlakom smo si ves čas ogledovale formo vivo. Vožnjo z vlakom smo za dve uri prekinile in se podale peš do Starega gradu in cerkvice sv. Ane, od koder je bil krasen razgled na Boč, Donačko goro in proti Hrvaški. Nato nas je popotni vlak odpelja do zanimive galerije domačega umetnika Dvoršaka. Ogledale smo si tudi lepo urejeno Krošlovo vinsko klet. Obogatene z novimi spoznanji  in hvaležne predsednici Kluba Janji Postružnik ter organizatorki  in vodji izleta Slavici Tovšak smo se vrnile v Maribor. (Irena Sapač)

 

Predavanje o otoku Vis in predavanje o zdravju in lepoti, november 2010

2010-11-vis1V sredo, 3. novembra 2010, je prof. Dunja Bezjak predstavila bogato zgodovino otoka Visa. Sama preživi veliko časa v mestu Vis in je stkala veliko stikov z domačini ter dobro spoznala njihov način življenja. Predavanje je popestrila s lepimi fotografijami.

Gostja istega večera je bila gospa Metka Pal, ki je predstavila NUSKIN sistem ene izmed vodilnih ameriških korporacij na področju prehranskih dopolnil. Članice, ki so to želele, so si lahko s posebno aparaturo izmerile nivo stanja mineralov in vitaminov v telesu in se pozanimale o ustreznih prehranskih dopolnilih. (Irena Sapač)

 

Srečanje klubov SI in koncert ACIES v ciklusu Festine, november 2010

2010-11-aciesV petek, 5. novembra 2010 je Soroptimist klub  Maribor organiziral srečanje SI  klubov v gostišču Pri treh ribnikih in obisk koncerta ciklusa FESTINE, ki ga je izvedel godalni kvartet ACIES. Srečanja in koncerta so se poleg članic kluba SI Maribor udeležila tudi članice iz Ljubljane in Ptuja. (Irena Sapač)

 

 

Humanitarna stojnica Kluba Soroptimist International Maribor, november 2010

Članice Kluba Soroptimist International Maribor so se že vse leto pripravljale na postavitev humanitarne stojnice v Europarku. V obliki srečolova z raznovrstnimi darilci, božičnim žitom in pecivom so zbirale prispevke za humanitarne namene v petek, 26. novembra in soboto, 27. novembra 2010. Denar so namenile Mladinskemu domu Maribor. (Irena Sapač)

 

Obisk Mladinskega doma Maribor, december 2010

2010-12-mladinskiV ponedeljek, 6.12.2010 so tajnica Kluba Soroptimist Maribor Dita Kastelic, bodoča predsednica Roza Mlakar Kukovič in članici Majda Andric ter Irena Sapač obiskale Mladinski dom Maribor v Letonjevi ulici. Vzgojitelj je predstavil delovanje doma in življenje mladostnikov v starosti od 8 do 18 let v njem. Trenutno biva v domu osem mladostnikov, ki so nam pokazali prostore doma, ki je bil zgrajen leta 1989. V prijetnem pogovoru so poudarili, da se v letos prenovljenih prostorih dobro počutijo. Veseli so bili donacije Kluba Soroptimist Maribor, ki jim bo omogočila Zimske počitnice na Pohorju. (Irena Sapač)

 

Novoletno srečanje na Ptuju, december 2010

V torek , 14. decembra 2010, so se članice Soroptimist Kluba Maribor udeležile srečanja s ptujskim klubom v gostilni Ribič. Po prijetnem druženju so se dogovorile o sodelovanju obeh klubov v letu 2011. (Irena Sapač)