2011

Japonski večer, januar 2011

V torek, 4. januarja 2011, sta bila gosta večera gospod dr. Satoshi Kusakabe s soprogo. Povabila ju je dr. Lučka Lorber v dogovoru s predsednico kluba Janjo Postružnik. Gospa nam je v japonščini napisala novoletno čestitko za japonski klub v Tokiu, kateremu smo poslali darilo za novo leto. Tudi japonski klub je poslal našemu klubu čestitko z darilom. Gospod dr. Satoschi Kusakabe v Mariboru poučuje japonščino. Njegova želja je, da bi v prihodnjih letih s soprogo živela v Mariboru, saj se v mestu dobro počutita. Predstavil je značilnosti Japonske in nekaj statističnih primerjav s slovenijo, njegova žena pa je predstavila značilno oblačilo kimono in položaj japonskih žena, ki se je v zadnjih letih zelo spremenil. Predstavila sta tudi japonsko pisavo in podarila vsaki članici kluba list z japonsko abecedo.  V družbi japonskih gostov smo članice kluba Maribor preživele zanimiv večer, zvedele veliko novega o Japonski in sklenile, da bomo prijazna gosta še večkrat povabile. (Irena Sapač)

Predavanje direktorice Zavoda za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbah glave, februar 2011

V sredo, 2.2.2011 je članicam Kluba Soroptimist International Maribor predavala direktorica Zavoda za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbah glave Jasna Vešligaj Damiš. Predstavila je zavod, njegove cilje in delovanje. Cilj je doseči čim večjo samostojnost oseb po pridobljenih možganskih poškodbah, njihova vključitev v življenjsko okolje in razbremenitev njihovih družin. Zavod je neprofitna institucija s sedežem v Markovičevi ulici v Mariboru. Delovanje zavoda je namenjeno osebam s pridobljeno možgansko poškodbo s podravske in pomurske regije. Dejavnost zavod izvaja v specializiranem dnevnem centru. Nudijo strokovno pomoč, varstvo, zdravstveno nego, zaposlitev s posebnimi pogoji in pedagoško delo. Poškodb glave je vedno več zaradi prometnih nesreč športnih in delovnih  nesreč. Najbolj rizična skupina so mladi v starosti od 15 do 26 let. 60% se jih poškoduje v prometnih nesrečah.  Zavod se financira na osnovi koncesij MDDSZ, ZZZS, Zavoda za zaposlovanje , MOM Maribor in Občine Grad ter z donatorskimi in sponzorskimi sredstvi.  Članice Kluba Soroptimist so po predavanju sklenile, da bodo za Zavod zbirale sredstva z dobrodelnimi koncerti in drugimi dobrodelnimi aktivnostmi. (Irena Sapač)

 

Dobrodelni koncert, februar 2011

V Unionski dvorani v Mariboru je bil 20. februarja 2011 dobrodelni koncert, ki ga je organiziral Klub Soroptimist International Maribor v sodelovanju z Društvom ustvarjalcev sodobne slovenske kulture Delavnica. V programu so nastopili Simfonični orkester Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh, solista sta bila 17-letna pianistka Anastazija Vezonik in 15-letni pianist Nejc Kamplet. Izvedli so program Danses Concertantes I. Stravinskega, Koncert za dva klavirja in orkester v Es-duru W. A. Mozarta in simfonijo št. 3 v D-duru F.Schuberta. Po koncu koncerta je predsednica kluba Janja Postružnik povedala, da so donacije  namenjene  mladima talentoma  in sicer Anastaziji Vezonik in Nejcu Kampletu, Mladinskemu domu Maribor za zimske počitnice, Delavnici Festinice za organizacijo in  vzgojo otrok za klasično glasbo in Niki Samec za izobraževanje v plesu v ZDA. Program je povezovala članica kluba Ida Baš. (Irena Sapač)

Dobrodelni koncert

Klub Soroptimist Maribor

Nedelja, 20.2.2011 ob 19:30, v dvorani Union

cena vstopnice: 15,00 €

Program

Stravinski: Danses concertantes (Koncertantni plesi)

A. Mozart: Koncert za dva klavirja in orkester v Es-duru, KV 365/316a

Odmor

Schubert. Simfonija št. 3 v D-duru, D 200

Simfonični orkester Festine

Solista:

Nejc Kamplet – klavir

Anastazija Vezonik – klavir

Dirigentka: Živa Ploj

 

Predavanje dr. Slavice Tovšak o Himalaji, marec 2011

V sredo, 2.3.2011 je članica Kluba Soroptimist International Maribor dr. Slavica Tovšak predavala o potovanju v Nepal in gorovje Himalaja, ki se ga je udeležila z alpinistično odpravo novembra 2010. Zanimivo predavanje o deželi, ljudeh, načinu njihovega življenja, lepotah narave ter organizaciji in izvedbi zahtevne odprave v visokogorje je popestrila s čudovitimi fotografijami. Po koncu njene predstavitve smo ji članice kluba čestitale in jo zaprosile, da nam predstavi še katero izmed njenih odprav v visoke gore v Evropi in drugih celinah. (Irena Sapač)

 

Predavanje Marje Božič o zdravi prehrani, april 2011

DSC04133V sredo, 6.4.2011 je članicam kluba Soroptimist International Maribor predavala o zdravi prehrani ga. Marja Božič.

Predstavila je tudi svojo knjigo o slaščicah. (Irena Sapač)

 

 

 

Tradicionalno srečanje v Ljubljani, april 2011

V nedeljo, 17. aprila 2011, so se štiri članice Kluba Soroptimist Maribor udeležile tradicionalnega srečanja klubov v Ljubljani. Srečanje smo pričele z obiskom koncerta v Slovenski filharmoniji. Simfonični orkester RTV Slovenija je z dirigentom Günterjem Pichlerjem izvedel dela L. van Beethovna in J. Haydna. Solist je bil violončelist Primož Zalaznik.

Po koncertu smo se na skupnem kosilu pogovarjale z udeleženkami srečanja iz Ljubljane, Zagreba, Gradca, Hermagora in Čedada o delu in načrtih klubov. (Irena Sapač)

 

Predavanje dr. Marie Dolores Strazar o Havajih, maj 2011

V sredo, 4. maja 2011 je bila gostja Kluba Soroptimist Maribor dr. Maria Dolores Strazar – Dolly. Mario je na sestanek kluba prijazno pripeljala članica kluba prof. dr. Nada Šabec. Pred tem je imela Maria Dolores Strazar na Filozofski fakulteti v Mariboru predavanje za študente Oddelka za anglistiko in amerikanistiko o pidžinski in kreolski različici angleščine, ki jo govorijo na Havajih. Maria Dolores Strazar je potomka slovenske družina in je rojena v Clevelandu. Ima magisterij iz Vzhodnoazijskih študij in doktorat iz Ameriških študij. Bila je 17 let direktorica državnega programa za zgodovino in humanistiko v okviru državne fundacije za kulturo in umetnost. V tej vlogi je sodelovala z muzeji, arhivi in zgodovinskimi društvi ter proučevala etnično zgodovino Havajev. Bila je 9 let direktorica muzeja Lyman v mestu Hilo na Havajih, ki predstavlja naravno in kulturno dediščino tega področja. Pred letom dni se je upokojila. Članicam kluba Soroptimist je predstavila Havaje in prikazala tudi tradicionalni ples. (Irena Sapač)

 

Deseta obletnica Kluba Soroptimist Ptuj, junij 2011

3., 4. in 5. junija 2011 je Klub Soroptimist Ptuj praznoval deseto obletnico delovanja. Svečanosti so se udeležile tudi članice Kluba Soroptimist Maribor, predsednica Kluba Maribor Janja Postružnik, prva predsednica Kluba Maribor ter botra Kluba Ptuj Levina Hribernik. Na svečanosti so bile tudi predstavnice klubov iz Ljubljane, Zagreba in sosednje Avstrije. Pred desetimi leti je na pobudo Levine Hribernik in sestrskega kluba Maribor v najstarejšem slovenskem mestu na Ptuju nastal tretji slovenski klub Soroptimist. Štel je 25 ustanovitvenih članic, ustanovna predsednica je bila Melani Centrih. Svečano listo (charter) o sprejetju Soroptimist International Kluba Ptuj v mednarodno organizacijo je na ustanovni svečanosti v prisotnosti 95 gostij iz Slovenije in širšega evropskega prostora, predala tedanja guvernerka turške Unije Gülriz Özyildirim. Za klubom je deset let uspešnega dela in številni uspešno zaključeni projekti, ki so nekateri postali tudi tradicionalni, med njimi osmomarčevski koncert, božični bazar in podelitev štipendij. Veliko pa jim pomeni tudi to, da so postale prijateljice in se družijo tudi sicer, kar jim pomaga pri uspešni izvedbi projektov. Posebej uspešen je bil lanski projekt kluba, to je bila ureditev krožišča pri Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča. Uredite krožišča je bila darilo kluba mestu Ptuj in tudi same skrbijo za njegovo urejanje s cvetjem. Lanskega oktobra, ko so gostile prim. dr. Mojco Senčar, predsednico združenja Europa Donna, se je porodila ideja, da bodo prispevale k financiranju mamografa v ptujski bolnišnici. Sledili so številni sestanki, zbiranje informacij in odločitev, da se bodo podale v akcijo zbiranja sredstev. Zavedale so se, da je to ogromen projekt, zato so iskale in dobila podporo sorodnih klubov in sicer Rotary in Lions ter gospodarskih družb Talum Kidričevo in Perutnina Ptuj. Zaradi želje po transparentnosti so odprle posebni transakcijski račun, kamor lahko vsak brez stroškov nakaže svoj prispevek. Akcijo so odprle z dobrodelnim koncertom ob 8. marcu in jo bodo po letu dni prav tako s koncertom zaključile. Oblikovale in natisnile so promocijske zloženke, ki jih bodo občine skupaj s položnicami pomagale distribuirati v vsako gospodinjstvo.

Deseto obletnico kluba so članice z gosti proslavile z bogatim programom – ogledom krožišča v Ptuju, sprehodom po centru mesta in gradu, kosilom na prostem ob Dravi, gala plesom v Grand hotelu Primus, vožnjo po haloških gričih, ogledom cerkve na Ptujski gori in kosilom na turistični kmetiji. (Irena Sapač)

 

Razstava Steletovi nagrajenci za leto 2010, junij 2011

V četrtek, 9. junija 2011, so si članice Kluba Soroptimist Maribor ogledale razstavo »Nascitur non fit – Steletovi nagrajenci za leto 2010« v Univerzitetni knjižnici Maribor. Po razstavi je vodila in predstavila svoje dolgoletno delo arheologinja in konservatorska svetovalka Mira Strmčnik Gulič, ki je prejela Steletovo nagrado za življenjsko delo. Mira Strmčnik Gulič je med najbolj zaslužnimi raziskovalci, ki so vedenje o zgodnji zgodovini naših krajev dopolnili s svojimi kontinuiranimi raziskavami v Bohovi, Betnavi, na Ptuju, Razvanju ter v Starem trgu pri Slovenj Gradcu. Orala je ledino z raziskavami na trasah avtocest na Malečniku, Pobrežju, Radvanju, Rogozi in v Slivnici. Vse našteto pomeni dolga leta dela in naporov za ohranitev arheološke dediščine. Njene najdbe iz prazgodovine, natančno poznavanje antičnega obdobja in obdobja preseljevanja narodov so spremenile vedenje o preteklosti Slovenije. Pogumen je bil njen poskus nadgradnje raziskanih arheoloških ostalin v rojstnem Legnu, kjer so natančno raziskane elemente pod tlakom cerkve prvič predstavili na nov način. Ančnikovo gradišče je z njeno pomočjo postalo arheološko žarišče in turistična znamenitost. Na taborih je za arheologijo in varovanje dediščine je navdušila nove generacije arheologov in bodočih ljubiteljev arheologije. Svoje raziskave in njihove rezultate je predstavila v strokovni in poljudni literaturi in bila mentorica mlajšim kolegom. Neprecenljiv je njen delež pri arheoloških raziskavah Pomurja, Štajerske in Koroške ter predstavitvah in razstavah arheoloških spomenikov. Steletova nagrada je poimenovana po nestorju in prvem poklicnemu konservatorju v Sloveniji, akademiku dr. Francetu Steletu. To je najvišja in vseslovenska konservatorska nagrada. Nagrado podeljujejo za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva. Akademik dr. France Stele je leta 1965 v reviji Varstvo spomenikov zapisal misel »Nascitur non fit«, kar pomeni, da mora biti za poklic konservatorja čut prirojen, priučiti se ga ne da. Zapisal je tudi: »Čas je oblasten gospodar nad vsem, kar človek ustvari. Človek ustvarjalec sam pa pogosto najbrezobzirnejši uničevalec vsega podedovanega. Proti obema se mora konservator boriti, proti prvemu s tehničnimi ukrepi, proti drugemu pa s poukom in prepričevalno besedo.« Mira Strmčnik Gulič je predstavila tudi dosežke prejemnikov Steletovih priznaj za leto 2010. Konservatorska svetovalka Tanja Hohnec je prejela Steletovo priznanje za premišljen koncept in izvedbo ohranitve kolonije hiš v rudarskem naselju v Trbovljah, ki priča o razvoju rudarstva. Celota je zgled za podoben način reševanje karejskih celot v drugih slovenskih mestih. Višja konservatorka in umetnostna zgodovinarka Eva Sapač je prejela Steletovo priznanje za pripravo konservatorskega programa in usmerjanje prenove stavb gradu Hompoš pod obronki Pohorja pri Pivoli. Skupaj s sodelavci je ohranila grad in njegove posebnosti ter omogočila njegovo prilagoditev funkciji Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ki objektu zagotavlja življenje v novem stoletju. Predstavitve stavbnih faz gradnje celote in njenih arheoloških segmentov omogočajo, da se študenti vsak dan znova zavedajo pomena kulturne dediščine. S pisanjem doktorata s področja varovanja arhitekture dvajsetega stoletja in z zavzetim delom je dala osebni pečat varovanju dediščine na Štajerskem in v vsej Sloveniji. Angleška zakonca Sara in Keith Hogg sta prejela Steletovo priznanje za prenovitev hiše in njene stavbne opreme z upoštevanjem njenega razvoja skozi štiri stoletja. Propadajočo domačijo v Lenartu pod Starim vrhom sta brez državnih in lokalnih subvencij uredila v dom in prostor gostoljubja z novo namembnostjo z nadihom dobe Ivana Tavčarja in njegovega Cvetja v jeseni. Članice kluba Soroptimist Maribor so Miri Strmčnik Gulič, ki je njegova članica od ustanovitve kluba leta 1993, čestitale za nagrado za življenjsko delo. Nato pa so si ogledale še razstavo »Kremen – kralj v svetu mineralov«, na kateri so razstavljeni minerali iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije iz Ljubljane, minerali društev mineralov iz Gradca, Wolfsberga, Lepoglave ter minerali zbiralcev iz Slovenije. (Irena Sapač)

 

Zahvala vodstvu kluba Soroptimist International Maribor za dosedanje delo, september 2011

slika1Na sestanku kluba v sredo, 14.9.2011, se je Roza Mlakar Kukovič, ki prevzema predsedstvo kluba s 1.10.2011  zahvalila dosedanji predsednici Janji Postružnik, tajnici Diti Kastelic in blagajničarki Tanji Krištof za uspešno delo v preteklih dveh letih. Od številnih aktivnosti je naštela najodmevnejše: sodelovanje z Mladinskim domom Maribor in denarna pomoč otrokom za udeležbo na zimskem taboru, sodelovanje z Zavodom Naprej in denarna pomoč za opremo mizarske delavnice, organiziranje koncertov v Unionski dvorani in štipendiranje mladih glasbenikov, organiziranje božično-novoletnega bazarja, ki uspeva že nekaj let in k delu pritegne najširši krog članic kluba, bogato sodelovanje z drugimislika2 klubi, kot so Ljubljana, Gradec, Lipnica, Zagreb in predvsem prijateljsko sodelovanje s klubom v Ptuju, organiziranje zanimivih predavanj o spoznavanju krajev in običajev, o osebni rasti, o položaju žensk, o prehrani, o pomoči ljudem z okvarami možganov in drugih temah. Kot velik uspeh predsedstva kluba v preteklem obdobju je izpostavila izjemen rezultat večletnih prizadevanj za širitev članstva.

V tem obdobju se je v klub včlanilo pet novih članic različnih poklicev z novimi idejami in aktivnostmi.  Poudarila je tudi prizadevanja dosedanje predsednice za dobro vzdušje v klubu ter za to, da je klub živ, aktiven in da se v njem dobro počutimo in rade hodimo na sestanke. V ta namen je predsednica organizirala srečanja članic tudi med mesečnimi sestanki v obliki izletov, ki ji je vodila članica Slavica Tovšak. (Irena Sapač)

 

Predstavitev arheoloških raziskav na Piramidi, september 2011

V sredo, 14.9.2011 so si članice kluba Soroptimist International Maribor ogledale arheološke raziskave na Piramidi. Potek raziskav sta prijazno razložili arheologinji Mira Strmčnik Gulič in Mateja Ravnik. Za arheologijo je eno najbolj zanimivih obdobij, povezanih z zgodovino Maribora, čas srednjega veka, ko je na griču, danes poznanem kot Piramida, stal grad, po katerem je mesto dobilo ime. Grad Marchburg=Marchpurgh=Mejni grad=grad mejne marke) so postavili konec 11. stoletja in v tistem času je bil največja trdnjava na Slovenskem. Pod gradom se je v 13. stoletju razvil srednjeveški Maribor, sama utrdba pa je počasi začela izgubljati strateški položaj in propadati. Grad Marchpurgh je omenjen v pisnih virih, doslej pa ga v celoti še niso raziskali in dolgo se ni vedelo, ali so na Piramidi sploh še kakšni njegovi ostanki. Iz pisnih virov je znano, da je po pregonu Madžarov v Pesniško dolino in ustanovitvi podravske mejne grofije okoli leta 970 med habsburškim Ptujem in Lipnico nastala praznina. Ko je grof Bernard Spanheimski leta 1096 osnoval velike gospodarske enote Radgona, Maribor, Bistrica in Konjice, so na Piramidi postavili grad, da bi varoval prometno vozlišče pod njim. Poimenovali so ga Marchpurgh oziroma »grad v marki«. Leta 1528 je vanj udarila strela in je zagorel, menjavali so se različni lastniki, vzporedno pa je pridobivala na veljavi naselbina, ki je zrasla pod njim. Tako je grad začel propadati in v 18. stoletju se je do konca zrušil. Na vrhu 386 m visokega griča, ki se vzpenja nad mariborskim mestnim parkom, so v spomin na grad najprej iz njegovih ostankov postavili kamnito piramido, po kateri je grič dobil ime, a je vanjo udarila strela in jo porušila. Ko tega spomina ni bilo več, so se odločili postaviti kapelico, ki stoji še danes in s svojim zvončkom želja vsak dan privablja veliko ljudi. Obiskovalci Piramide si z zanimanjem ogledujejo potek izkopavanj, saj so zidovi ponekod zelo dobro ohranjeni in segajo tudi do dva m globoko. Zato ima projekt poleg zgodovinske tudi pomembno gospodarsko vlogo, saj je Piramida izjemno atraktivna točka in njegova realizacija pomeni dolgoročno naložbo v turizem. V sredino 13. stoletja strokovnjaki datirajo pečatnik, ki so ga jeseni 2010 odkrili v okviru arheoloških izkopavanj. Pečatnik je povezan z zgodovino gradu, saj je, kot sklepajo po grbu plemiške družine, ki je imela funkcijo ministeriala oziroma upravnika gradu, pripadal Ulriku Mariborskemu, ki je na tem območju deloval okoli leta 1250. Po smrti ministerialov so njihove pečate uničili. Prav pečatnik štejejo arheologi za najpomembnejšo najdbo med tistimi, ki so jih razkrila lanska arheološka izkopavanja. Tako pečatnik kot tudi druge najdbe so za arheologe pomemben vir razumevanja zgodovine gradu. Našli so tudi precej posode iz različnih obdobij, dobro je ohranjena tudi arhitektura gradu, saj so v najglobljih temeljih ohranjene še prazgodovinske strukture. (Irena Sapač)

 

Dobrodelni koncert ljudskih pesmi različnih narodov – “Čas je”, september 2011

V sredo, 28. septembra 2011, je Soroptimist klub Maribor v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča organiziral dobrodelni koncert z naslovom Čas je. Na koncertu, ki nosi enak naslov, kakršnega ima njun cede, sta Bogdana Herman in Jure Tori izvedla ljudske pesmi različnih narodov v izvirnih jezikih, pa tudi avtorske pesmi od Američana, Izraelke, Angleža in Vlada Kreslina. Umetnika sodelujeta že sedem let. Načrtujeta evropsko turnejo in dva tematska cedeja. Jure je soustanovitelj znamenitih Orlekov, Bogdana pa je pela slovenske ljudske pesmi tudi  Titu, Naserju in članom komisije za kulturo Evropske unije, ko je Slovenija vodila EU. S tem koncertom sta že gostovala doma in na tujem, največkrat v Salzburgu. Denarni znesek od prodanih vstopnic je Klub Soroptimist International Maribor namenil Zavodu za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbah glave  Naprej, za kar se je  direktorica zavoda gospa Jasna Damiš po koncertu nastopajočima in humanitarnemu klubu prisrčno zahvalila. (Irena Sapač)

 

Srečanje SI klubov v Lipnici, oktober 2011

V soboto, 8. oktobra 2011, je SI Klub v Lipnici organiziral srečanje klubov. Udeležile so se ga članice klubov iz Avstrije, Ptuja in Maribora. Soroptimistke iz Lipnice so vse povabljene dopoldan popeljale po vinski cesti ob meji med Avstrijo in Slovenijo. Povzpele so se tudi na razgledni stolp na Plaču v Sloveniji, od koder je lep razgled na Pohorje in Boč. Opoldan so se pogovarjale o načrtih za delo klubov v prihodnjem letu in o sodelovanju med klubi. (Irena Sapač)

 

 

Inavguralno predavanje prof. dr. Martine Bavec ob njeni izvolitvi v naziv redne profesorice, oktober 2011

V četrtek, 13.10.2011 so se članice kluba Soroptimist International Maribor udeležile inavguralnega predavanja prof. dr. Martine Bavec v dvorani Antona Trstenjaka Univerze v Mariboru. Naslov predavanja je bil Okoljski vplivi in kakovost hrane v odvisnosti od kmetijskih pridelovalnih sistemov (konvencionalni – integrirani – ekološki – biodinamični). Tema,ki jo je raziskovala, je zelo zanimiva in aktualna. Po končanem predavanju in podelitvi naziva redne profesorice Univerze v Mariboru so ji Soroptimistke iskreno čestitale, ji dejale, da so ponosne na njeno uspešno znanstveno-raziskovalno delo ter tudi vesele, da vsa leta ustvarjalno in prizadevno sodeluje v klubu SI Maribor. (Irena Sapač)

 

 

Predavanje Amalije Kaučič o Aljaski in Kanadi, november 2011

V sredo, 2.11.2011 je članica Kluba Soroptimist International Maribor Amalija Kaučič  predavala o potovanju na Aljasko in v Kanado, ki ju je obiskala julija letošnjega leta. Predstavila je Aljasko, ki je največja in najhladnejša država ZDA. Glavno mesto Aljaske je Juneau. Ime je dobilo po Josephu Juneauju, rudarju, ki je leta 1880 blizu mesta našel zlato. Aljaska je pokrita s prostranimi gozdovi in z mogočnimi gorami. V zimskem času dosežejo temperature tudi do -75 stopinj Celzije, poletja pa so lahko zelo vroča. Na Aljaski živijo Aleuti, prvotni prebivalci, ki so v davni preteklosti prišli na ameriško celino iz osrednje Azije, pa še Indijanci in Inuiti. Preživljajo se z ribolovom in lovom, predvsem na jelene in medvede. Za pomoč pri delu so si vzredili pasjo pasmo aljaški malamut. Na Aljasko so se ob koncu 19. in začetku 20. stoletja odpravljali iskati zlato. Ob rekah in v rudnikih so izpirali in kopali zlato. Le redki med njimi so zares obogateli. Večina je pomrla zaradi mraza in tudi plazov. Tudi danes je ozemlje redko poseljeno. Amalija je vse navzoče navdušila s fotografijami lepe pokrajine, gora, jezer, gozdov in živali. Članice kluba so se ji zahvalile za skrbno pripravljeno in zelo zanimivo predavanje. Po končanem predavanju pa so še nazdravile vsem, ki so v novembru praznovale rojstni dan. (Irena Sapač)

 

Srečanje s predsednico SI kluba Ulm, november 2011

slika1Dne 18. novembra 2011 sta se predsednica kluba SI Maribor mag. Roza Mlakar Kukovič in prejšnja predsednica Janja Postružnik v hotelu Piramida v Mariboru srečali s predsednico kluba SI Ulm dr. Schmückerjevo. Predsednico kluba SI Ulm je sprejel Rotary klub Park in posredoval pri donaciji knjig za knjižnico osnovne šole Ludvika slika2Pliberška v Mariboru.

Predsednica kluba SI Ulm je povedala, da pripravljajo julija 2012 v Ulmu prireditev, na katero vabijo tudi članice iz Maribora. (Irena Sapač)

 

 

Humanitarna stojnica Kluba Soroptimist International Maribor, november 2011

stojnicaKlub SI Maribor je letos že četrto leto v Europarku priredil božično-novoletno stojnico, kjer so 24.,25. in 26. novembra 2011 članice v obliki srečelova ponujale darilca. Letos se je klubu SI Maribor pridružil Zavod za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbah glave z imenom Naprej. Zavod Naprej in Klub SI Maribor želita z izkupičkom od prodaje daril  pomagati pri opremljanju prostorov , v katere se je zavod preselil novembra letos. Denar je namenjen nakupu dvigala za invalide, opremi delavnic, v katerih poteka rehabilitacija oseb z možganskimi poškodbami, za nakup pripomočkov za izvajanje rehabilitacije in dvig kvalitete življenja  uporabnikov. Del izkupička pa bo klub SI Maribor, kakor vsako leto, namenil  pomoči  mladim pri njihovem izobraževanju. Ponudba daril je bila letos še bolj pestra kot pretekla leta. Številni obiskovalci Europarka stojnico že dobro poznajo in jo vsa leta obiskujejo. (Irena Sapač)

 

Predavanje Ide Baš, december 2011

slika2V sredo, 7.12.2011 je članica kluba SI Maribor Ida Baš predavala o temi komuniciranje, ki jo je poimenovala z besedami »Na svetu si, da sam si sonce – po zemljevidu komuniciranja nas bo peljala skozi svoje predavateljsko obdobje«.

Uvodoma je na predavanju, ki so ga vse navzoče spremljale z velikim slika1zanimanjem, povedala, da je imela leta 1992 seminar retorike, katerega osrednja tema je bilo komuniciranje. Predavala je različnim ciljnim skupinam: študentom, profesorjem, sindikalistom in drugim. Ugotovila je, da jih bolj kot retorika zanima komuniciranje. Pomembne so komunikacijske ravni, komunikacijski kanali in komunikacijski zemljevid. Ta področja je v svojem predavanju podrobno obrazložila tudi s praktičnimi primeri. (Irena Sapač)