2003-2007

1.10.2003 – 30.9.2004, predsednica: Sonja Šilih                                      

 • koncert mladih talentov v SNG Maribor (Božene Angelove in Simona Krečiča za njuno šolanje);
 • dobrodelni koncert ob mednarodnem dnevu žensk;
 • materialna pomoč Varni hiši (posteljnina, brisače in drugi artikli);
 • finančna podpora mladim pri humanitarnih pomočeh v Afriki;
 • udeležba in sodelovanje na SC srečanjih, charterjih in konferencah  v Ljubljani, Deutshlandsbergu, Celovcu, Lipnici.

1.10.2004 – 30.9.2005, predsednica: Sonja Šilih

 • 12.2004 dobrodelni koncert čelista Luke Šuliča;
 • finančna pomoč varovancem Vzgojno varstvene organizacije Polž;
 • organizacija ponudbe permanentne pomoči iz eko tržnice s pridelki  za Varno hišo (Martina Bavec);
 • družabna srečanja na domovih članic kluba in Romani Voršič.

1.10.2005 – 30.9.2006, predsednica: Martina Bavec

 • 10.2005 dobrodelni koncert v korist duševno prizadetim otrokom v Zavodu Dornava v Stolni cerkvi Maribor z obiskom predsednika države dr. Janeza Drnovška;
 • finančna  pomoč Varnima hišama v Mariboru in Ptuju;
 • organizacija ponudbe permanentne pomoči iz eko tržnice s pridelki  za Varno hišo (Martina Bavec);
 • finančna pomoč društvu za pomoč odvisnikom TIN, VDC Polž, Ozari – organizaciji za kakovost življenja.
2006_eko_trznica
Naše članice na Ekološki tržnici v Mariboru, 2006

1.10.2006 – 30.9.2007, predsednica: Martina Bavec

 • izdatna finančna pomoč Varni hiši ob njeni 10.obletnici delovanja;
 • vrsta družabnih aktivnosti znotraj kluba (peka bio peciva, izleti);
 • medklubska srečanja s SC Ptuj, Ljubljana;
 • priprava spletne strani kluba.
2006_12_Ptuj
Vabilo članic SC Ptuj na” rimsko večerjo” v Termah Ptuj, december 2006

 

07.03.2007 – Dobrodelni koncert »Z melodijo za Varno hišo« v Unionski dvorani v Mariboru

 

13.04.2007 – Mednarodni dnevi Soroptimizma na Ptuju

 

09.05.2007 – Redno mesečno srečanje članic SI kluba Maribor in utrinki ob praznovanju rojstnega dne štirih članic (Majda, Roza, Levina in Ivona)

 

29.09.2007 – Srečanje klubov Soroptimist iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije v Mariboru

29. septembra 2007 je Klub Soroptimist International Maribor organiziral srečanje klubov iz sosednjih držav. Srečanja so je udeležilo 44 članic in njihovih spremljevalcev iz Brucka, Leobna, Lipnice, Gradca, Ptuja, Zagreba in Maribora.

2007_09_29_botanicni_vrtČlanice so se zbrale v lepem sončnem jutru na Slomškovem trgu. Po dobri kavici so si ogledale znamenitosti trga, med njimi stavbo Univerze v Mariboru in Univerzitetne knjižnice Maribor. Sledil je ogled Botaničnega vrta, ki ga domačini imenujejo tudi naravni biser v Pivoli in ga Maribor potrebuje za študij ter poučevanje botanike na vseh ravneh izobraževanja. Vrt prikazuje tujo in domačo floro, zlasti posebnosti Pohorja. Od leta 1997 je Botanični vrt Maribor vključen v Združenje mednarodno priznanih botaničnih vrtov.

2007_09_29_meranovoS programom srečanja so članice nadaljevale na Meranovem, ki je bilo nekoč posestvo nadvojvode Janeza. Nadvojvoda Janez (1782-1859), ki je bil vnuk cesarice Marije Terezije, je veliko prispeval k razvoju vinogradništva ter postavil temelje kmetijskega šolstva v teh krajih. Prva trgatev grozdja na posestvu je bila opravljena pred 181 leti. Podobno vlogo kot jo je imelo posestvo v času nadvojvode Janeza ima tudi danes, od kar s posestvom upravlja Fakulteta za kmetijstvo Maribor. To potrjujejo obnovljeni učni objekti s sodobno opremo, lepo negovani vinogradi in številna priznanja za vina. Članice klubov Soroptimist sta na posestvu Meranovo pozdravila predsednica kluba Maribor izr. prof. dr. Martina Bavec in dekan Fakultete za kmetijstvo prof. dr. Jernej Turk. Sledila je degustacija žlahtnih vin v vinski kleti z razlago postopkov pridelovanja.

V poznih popoldanskih urah so se članice v prijetnem razpoloženju poslovile in si obljubile, da se prihodnjo jesen ponovno srečajo med vinogradi v okolici Maribora.

Maribor, 16.10.2007

Avtorica prispevka: Irena Sapač

 

03.10.2007 – Menjava vodstva na jesenskem srečanju

2007_10_menjava_vodstva

 

19.-20.10.2007 – Ustanovitev Soroptimist International Kluba Zagreb Center

2007_10_zagreb2Osem članic Soroptimist International Kluba Maribor se je udeležilo svečanosti ob ustanovitvi Soroptimist International Kluba Zagreb Center. Svečanosti so se pričele v petek, 19.10.2007, s sprejemom pri predsednici Mestne skupščine in koncertom klasične glasbe. V soboto, 20.10.2007, so si udeleženke ogledale Muzej mesta Zagreb in Gornje mesto.

2007_10_zagrebSvečanost ob ustanovitvi Kluba Zagreb Center je potekala v Zlati dvorani Hrvaškega zgodovinskega inštituta. Udeleženke srečanja je pozdravila predsednica SI/E Mariet Verhoef Cohen. Sledile so ji Heide Ibach, ki je zadolžena za stike in širitev, ter botri Kluba Marianne Barner iz Kobenhavna in Višnja Bedenko iz Zagreba. Klub Zagreb Center, ki bo v Zagrebu deloval poleg pred nekaj leti ustanovljenega Kluba Zagreb, ima 22 članic. Izvedel je že naslednje projekte: zbiranje knjig za knjižnico Klinike Dubrava, vzpostavitev stikov z mediji glede problematike odlaganja plastenk, ekološka akcija na otoku Krku, predstava Dramskega studia slepih in slabovidnih, nabava računalnikov za dom upokojencev in otroški vrtec. Načrtuje pa sodelovanje s Hrvaškim društvom za šolanje psov vodnikov, projekt sodelovanja pri prenovi Kudinega mosta iz 12. stoletja, donacijo knjig za Hrvaški otroški vrtec Kophaza na Madžarskem in sodelovanje z združenjem za pomoč ženskam v stiski Most v Splitu. V nedeljo, 21.10.2007, so si udeleženke srečanja ogledale Muzej umetnosti in obrti ter pokopališče Mirogoj.

Po končanem srečanju so se članice klubov iz Avstrije, Danske, Nemčije, Madžarske in Slovenije vrnile s prijetnimi vtisi iz Zagreba in s ciljem, da članice v svojih klubih seznanijo z delovanjem Kluba Zagreb Center ter predlagajo nove vsebine sodelovanja.

Maribor, 31.10.2007

Avtorica prispevka: Irena Sapač

 

26.11.2007 – Dobrodelni koncert “Z melodijo za popljavljeno družino”

V ponedeljek, 26.11.2007 je Klub Soroptimist International Maribor organiziral dobrodelni koncert Z melodijo za poplavljeno družino. Koncert je bil avtorski projekt Lare Jankovič z naslovom »Kot jaz posvečeno Edith Piaf in moji Šmoni«. Besedila pa so po biografiji Edith Piaf avtorice Simone Berteaut napisali Lara Jankovič, Simona Semenič in Zijah A. Sokolovič. Lara Jankovič je z nastopom navdušila obiskovalce prireditve v skoraj povsem polni Unionski dvorani. Sredstva, ki jih je pridobil s prodajo vstopnic, je Klub Soroptimist International Maribor namenil družini iz Rečice ob Savinji, ki jo je prizadela poplava v letošnjem septembru. Prireditve sta se udeležila tudi župan Rečice ob Savinji g. Jeraj in predstavnik družine, ki mu je članica kluba Ivanka Mulec Ploj izročila ček v višini 4.000 EUR. Članica kluba dr. Sonja Šostar Turk se je ob koncu prireditve zahvalila vsem obiskovalcem dobrodelnega koncerta in na kratko predstavila poslanstvo in projekte Kluba Soroptimist International iz Maribora.

Maribor, 11.12.2007

Avtorica prispevka: Irena Sapač