PREPREČEVANJE NASILJA V PARTNERSKIH ODNOSIH

Evropska zveza soroptimističnih klubov (angl. Soroptimist International of Europe – SIE) se je v letošnji kampanji “Pobarvajmo svet oranžno” (angl. Orange the World) oz. 16 dni aktivizma proti spolnemu nasilju, osredotočila na  preprečevanje nasilja med partnerji. Prepričane smo , da  do nasilja sploh ne bi smelo priti. Želimo povečati osveščenost glede prepoznavanja znakov nasilnega in toksičnega obnašanja, ki je morda na prvi pogled videti neškodljivo. Na te znake bi morale biti pozorne ne le žrtve, ampak tudi njihove družine in prijatelji. Morda bi lahko moški  in ženske  prepoznali celo lastno obnašanje, ki vodi v zlorabe, in sami poiskali pomoč.

Ta kampanja se torej tiče vseh.

Naš klub se je v tej kampanji pridružil tudi strokovnemu posvetu Centra za socialno delo Maribor in Spodnje Podravje ter tako podprl posvet na temo Multidisciplinarni pristop pri obravnavi nasilja v družini, ki  je bil izveden 29.novembra v Avditoriju generala  Maistra v Mariboru.

Članice kluba pa smo te dneve približale  tudi med najmlajše s pozitivno mislijo o prijateljih in dobrem medsebojnem komuniciranju . Tako so gojenci šole Gustav Šilih v risbicah  upodobili, kako si želijo in vidijo prijateljstvo.