Uspelo predavanje Sanje Lončar o imunosti

Predavanje Sanje Lončar v Glaserjevi dvorani mariborske Univerzitetne knjižnice 18. oktobra od 17. do 19. ure z naslovom KAKO OPKREPITI IMUNOST NA NARAVEN NAČIN, je preseglo vsa pričakovanja, tako nas organizatorjev, kot obiskovalcev.

Dvorana je bila skoraj premajhna, sedežev je v dvorani 94, z vsemi dodatnimi stoli in sedenjem tudi na stopnicah je bilo zagotovo 130 obiskovalcev. To je bila tudi priložnost, da smo predstavili naše društvo, njegovo poslanstvo in projekte, ki jih izvajamo.

Tudi Sanja Lončar je v nekaj besedah predstavila njihov projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki ga izvajajo okoli 15 let. Sanja Lončar je glavna ustvarjalka pri tem projektu in avtorica oz. soavtorica ogromnega števila knjig.

O imunosti je govorila z dveh vidikov, kako jo ohraniti in kako jo ponovno pridobiti, če smo na pragu zbolevanja ali če že zbolimo. Izredno koristne so bile informacije, kako človeško telo sploh deluje, da smo obiskovalci lahko razumeli, kje viruse in vse drugo, kar čaka na pragu, da vstopi v naše oslabljeno telo, ustavimo. Če imamo dober obrabni sistem, torej dober imunski sistem, se lahko »virusi in škodljive bakterije tudi ‘zmenijo’, da nas množično napadejo, pa nam ne bodo mogli nič«.

Razlagala je o vlogah posameznih organov, začenši z ustno votlino in grlom, nato pljuči, želodcem, ledvicami in črevesjem, pojasnjevala kako so ti organi sestavljeni in kako delujejo. Bistvo celotnega predavanja je bilo, kaj moramo delati, na kaj paziti, da ti organi odigrajo svojo vlogo in da jih z napačnim načinom življenja in škodljivim prehranjevanjem ne ogrožamo ter s tem uničujemo. Vse lahko uničujemo že s svojim načinom razmišljanja, omenila je pet strupov, ki si jih nakopljemo sami, to so strah, jeza, pohlep, žalost in skrbi. Strah prizadene ledvice, jeza oslabi jetra in s tem čiščenje krvi, zaradi žalosti prizadenemo pljuča, skrbi ogrožajo vsa prebavila (želodec, vranico in trebušno slinavko), zaradi pohlepa pa prizadenemo srce.

Sanji Lončar smo se s ploskanjem, ki skoraj ni imelo konca, zahvalili za njeno enkratno predavanje, čestitke smo prejeli tudi organizatorji. (Dita Kastelic)