Ekološko vrtnarstvo v Varni hiši

varna_hisaČlanici SI Kluba Maribor Majda Andric in Martina Bavec sva 31. marca 2016 popoldan obiskali Varno hišo v Mariboru z namenom spodbuditi uporabnice k ureditvi vrta in pridelavi lastne sveže zelenjave na vrtu, kjer se prideluje po načelih ekološkega (biološkega) vrtnarstva.

Po kratkem razgovoru z zaposlenimi v Varni hiši in analizi podobne aktivnosti izpred dveh let smo zaključili, da se iniciativa z vrtom nadaljuje, saj je prav sveža zelenjava (in tudi sadje) tisti del živil, ki stanovalkam najbolj manjka. Med doniranimi živili, ki jih prejmejo preko Rdečega križa ali Karitas so v glavnem trajna konzervirana in suha živila (testenine, riž,…). Zato je prišlo tudi do pobude o morebitnem doniranju tedenskih ekoloških zabojčkov Varni hiši s strani SI Klub Maribor, saj bo prva lastna zelenjava na vrtu Varne hiše šele čez kakšna dva mesca. Že več let nazaj pa je dalj časa potekalo vsak petek zbiranje/doniranje ekoloških pridelkov/živil na Kmečki ekološki tržnici na Glavnem trgu, ko so kupci in tudi kmetje tekom dopoldneva napolnili za košaro pridelkov. To so nato odpeljali odpeljali v Varno hišo ali pa je prišla iskat gospodinja hiše.

Pogovor in druženje z uporabnicami Varne hiše in njihovimi otroki je potekalo na dvorišču, kjer je že zasnovana prva gredica z jagodami. Izmenjali smo si izkušnje (večina jih je tudi v svojem prejšnjem okolju že vrtnarila), pokazale so interes tudi za novosti (visoke grede, permakultura,…) in kot na večini vrtičkarskih srečanj je bilo največ besed o možnostih zatiranja polžev na ekološki način.

Za začetek sva v Varno hišo prinesli nekaj sadik zelenjave in zelišč, ki so jih donirali s posestva Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, kjer pridelujejo tudi ekološke sadike zelenjave, cvetja … Tam ponujajo tudi ekološke zabojčke z zelenjavo in sadjem. (Martina Bavec).

(več na: http://www.prodaja-pridelkov.si/ukc/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=524)

Dodaj odgovor